сряда, 21 ноември 2012 г.

Голямата токийска главоблъсканица, логистична подготовка

 
Приятели,
 
Времето си тече ... и ето, че мина почти половин година от момена в който планирах голямото японско зимно пътуване, включае посрещането на Новата 2013 в Токио. И когато аз ще съм стъпил и с двата крака в нечетната година, то по родните земи тепърва ще се назландисвате какво да облечете за празничната вечеря.
 
Не че знам какво точно ще правя навръх празника. Малко съм я ударил през просото откъм организация, което не е присъщо за моята натура. Още повече, че всичко това ще се случи в една тотално непозната страна с ценови нива, които не позволяват импровизации. Но да кажем, че ще разчитам на идейността на моя другар Джони, както и случайността.
 
Днешният блогпост е вторият от поредицата "токийска главоблъсканица" и предполагам последен преди заминаването. А до въпросното заминаване взеха, че останаха има-няма 30 дни. Обещавам тържествено, че взимам тефтера със себе си и ща не ща, ще маркирам ежедневието си там. Имам и верен приятел - айфона, който ще отразява преживяното снимково.
 
Като цяло цялата летателна логистика е уредена и мога само да се надявам, че няма да има издънка по трасето. Зима е, но игнорирам този факт и всичко е наредено по план график. Ето и подробности на дългото, изморително и сложно пътуване до Токио и обратно:
 
Ден 1, демек 27.12.2012: Автомобилен преход Варна - Букурещ и полет до Дортмунд с Wizzair. Цена около 50 евро еднопосочно и то с включен багаж. Ден 1 продължава с влак от Дортмунд до централна гара Амстердам на цена от 29 евро. Следват няколко часа размотаване из червено-зелено-коледен Амстердам и замъкване към летище Схипхол, където планирам т.н. нощен няколкочасов релакс /вече намерих къде точно/ в очакване на Ден 2.
Ден 2, естествено на 28.12.2012: Започва с много ранен полет Амстердам - Рим /част от цялостната цена на билета/ ... вече бях писал какво е open-jaw билет и защо аджеба трябва да се мъча да летя от Амстердам. В Рим си кацам към 9 сутринта и имам 6 часа на разположение преди полет номер 2. Тук имам една известна дилема. Дали да рискувам да направя ултра-бърз урбан трип до центъра на Рим, напреки зимата и малкото време ... или да си чакам кротичко на летището. Работата е хем сърби, хем боли. Да речем, че решението ще бъде взето на място.
Ден 2/3: Дългото летене от Рим до Токио Нарита ... 13 часа пристигайки на обяд на 29.12 японско време.
Ден ... някойси, т.е. 06.01.2013: Полети Токио - Рим ... и след 3-часа полет Рим - Отопени с Блуер, на цена от ок. 50 евро еднопосочно и то с включен багаж. А след това живот и здраве нощен преход с кола до Варна.
 
Като базови транспортни разходи се получи следната сметка досега:
315 евро базов японски билет + 50 + 50 + 29 = 444 евро. Към това добавяме разхода Варна-Букурещ и паркинг в Букурещ ... и спокойно стигаме 550 евро ... закръгляме на 600 с всякакви логистични екстри. Цена много разумна от Варна до Токио и обратно по празници. Ако някой ме обори, му купувам веднага подобен билет ... но ако не ... купуват ми се 2 и то за Малдивите :)
 
Дотук добре: базовата логистика е уредена, билетите са купени, плановете са направени.
 
Какво не успях да свърша и най-вероятно няма да успея:
 
1. Най-важното, което май няма да успея е да си уредя планиране на престоя отсега в самата Япония. Причините бяха колкото обективни толкова и субективни. Но да кажем, че колкото пъти започвах да организирам пътуването Токио-Киото /препоръчано горещо от приятели/ ... то или вече офертата към която се стремях я нямаше, или беше блокирана заради празника ... или просто сметнах, че разхода е супер греховен. Така, че се придържам към едно полу-организирано пътуване ... което ще се опитам да обгърна или не след пристигане.
2. Бюджет: предвид факта, че все още нямам точен план за престоя вкл. новогодишното посрещане, то всеки бюджет би бил пред-пред последен. Колкото толкова ... гладен няма да умра, но във финансовите граници трябва да се побера.  
3. Необходими неща преди пътуването: освен покет гайда и компактния спален чувал, които все още не съм уредил се ядосвам, че изгубих импулса и желанието да понауча туй-онуй на японски. Но пък ме успокоява факта, че това което досега научих все още помня, въпреки напредналата възраст :) Т.е. лесен език говоримо.
 
Абе да съм жив и здрав ... до доживея 27.12 ... да тръгна и стигна нормално до Токио, да си прекарам прекрасно и да се върна не  по-малко жив и здрав ... пълен с емоции, преживявания и зареден за нови предизвикателства. Всеки един нерешен детайл ще бъде част от судокуто :)

5 коментара:

  1. Напълно благородно ти завиждам! Аз самата обмислям да прекарам Нова Година извън България и трябва бързо да взимам решение, ако не искам цените на билетите съвсем да се качат. Пожелавам ти лек път и незабравими емоции! Ще чакаме да разкажеш после!

    ОтговорИзтриване
  2. Нели: Късно е либе за китка :) или в по-реалистичен вариант, ако търсиш достатъчно добра комбинация на цена-комфорт-дестинация-самостоятелно организирано пътуване е малко късно :( Винаги има вариант за разни ластминъти ... даже миналата година, в момент на скука бях набарал един приятен и евтин самолетен билет ден преди нова година, но кой както е настроен.

    ОтговорИзтриване
  3. Мисля , че е по добре 6-те часа в Рим да ги прекараш на летището ... просто не си заслужава за толкова кратко време дори със скъпия Leonardo Express да се бие път до града.
    За какво е тоя спален чувал в Токио ?

    ОтговорИзтриване
  4. @Анонимен: спалният чувал е за Схипхол и нощното киснене ... за Рим и аз съм по-скоро за летището, макар и сигурно вече да съм изперкал от Букурещ, Дортмунд и Амстердам, но здравият разум трябва да се запази.

    ОтговорИзтриване
  5. Относно 6-те часа за Рим-аз си имам едно наум, че зимните полети винаги закъсняват, но ако ти останат пълни 6ч. - е напълно възможно. От друга страна, както спомена и Анонимен, това са 2х12е. за билета за влака и 40мин в посока. Но пък влака те стоварва в епицентъра и преспокойно можеш да обиколиш от Ватикана /с метрото/ до Колизеума...като трейлър на истинска екскурзия :-) Аз лично съм го правила тоя номер между полет и влак.

    ОтговорИзтриване